Ο Ευάγγελος Τζαβάρας γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1978. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του πάντα ζωγράφιζε. Τότε δεν ήξερε τον λόγο, αλλά ήταν μια εσωτερική ανάγκη που τον ωθούσε να ζωγραφίζει. Ακόμα θυμάται το ρίγος που ένιωσε μπροστά στον πίνακα του Γκίκα “Το εργαστήρι του καλλιτέχνη” στην Εθνική Πινακοθήκη, μαθητής στην 1η Γυμνασίου. Τότε κατάλαβε ότι η ζωγραφική ήταν για αυτόν τόσο σημαντική που δεν θα την άφηνε ποτέ στην ζωή του.
Στο Λύκειο η ανάγκη αυτή τον οδήγησε στο να αρχίσει να μελετά βιβλία για τις εικαστικές τέχνες. Για ένα χρόνο μετά το Λύκειο παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην ιδιωτική σχολή “Πλάκα” μελετώντας σχέδιο και χρώμα. Πειραματίστηκε πάνω σε χαρτί, ξύλο, μουσαμά και καρτολίνες χρησιμοποιώντας χρώματα ακρυλικά, λάδια, τέμπερες και μελάνια.
Το 1996-1997 συνεχίζει τις σπουδές του στην ζωγραφική στην σχολή “Έοργον” στο πεδίο του Άρεως. Το 1997-1998 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας στο δημοτικό εργαστήρι του δήμου Κορυδαλλού όπου και γνωρίζεται με τον γνωστό ζωγράφο Βασίλη Κατσιβελάκη. Εκεί αρχίζει τη δική του γραφή ο καλλιτέχνης Ευάγγελος Τζαβάρας, γιατί μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα έξω από νόρμες και θέματα. Ήρθε η στιγμή να αποδώσει ζωγραφικά ολοκληρωμένα με δικές του σκέψεις και τεχνική. Ο καλλιτέχνης στην Αγιογραφία γνώρισε μια πολύ μοντέρνα ζωγραφική με θαυμάσια υλικά και τεχνοτροπίες που πραγματικά “χτυπάει” τον θεατή στην καρδιά του παροπλίζοντας τις όποιες αντιστάσεις. Ζωγραφική που κάθε γραμμή έχει μέσα της την αρμονία και κάθε εικόνα κρύβει ένα πλήθος συναισθημάτων και εσωτερικού ψαξίματος της ψυχής. Εκείνη την στιγμή και χάρη της αγιογραφίας κατάλαβε και τον λόγο που ζωγραφίζει. Ήταν η ανάγκη του να εκφράσει τα συναισθήματά του τις συγκεκριμένες στιγμές της ζωής του σαν μία άλλη μορφή εξομολόγησης.
Το 1998-1999 πιο ώριμος συνεχίζει στο εργαστήρι του Βασίλη Κατσιβελάκη. Εκεί ο χώρος λειτουργούσε και σαν τόπος συζητήσεων για τις τέχνες και η γνωριμία του με πολλούς καλλιτέχνες τον οδηγεί όλο και πιο βαθειά στην ζωγραφική. Επισκέπτεται πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και μελετά ιστορία τέχνης. Σαν φυσική εξέλιξη αρχίζει να δημιουργεί από άλλη οπτική γωνία. Από τότε ο κόσμος παύει να είναι ο ίδιος για τον καλλιτέχνη. Δεν βλέπει πλέον το θέμα αλλά ένα σύνολο αντιθέσεων και γραμμών. Αρχίζει να δουλεύει με φόρμες και αναζητά τις σχέσεις μεταξύ τους. Αρχίζουν οι αναζητήσεις, όπως το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει μία γραμμή που δεν έχει παντού το ίδιο πλάτος. Σε ποιά σημεία η γραμμή πρέπει να αυξομειώνεται για να δώσει το ζητούμενο αποτέλεσμα και τις ανάλογες συγκινήσεις στον άνθρωπο; Στο σημείο αυτό ολοκληρώνονται και οι σπουδές του στην ζωγραφική. Έχοντας αποκτήσει ένα σωστό υπόβαθρο συνεχίζει την ζωγραφική και τις αναζητήσεις του πλέον μόνος του.
Παράλληλα με τη ζωγραφική φοιτά στη σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετά τα μαθηματικά σαν προέκταση της εσωτερικής του αναζήτησης. Θεωρεί τη μελέτη αυτή ως μια άλλη μορφή έκφρασης. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο χώρο της πληροφορικής και απασχολείται ως ΙTManagerσε πολυεθνική τράπεζα. Συνεχίζει τις ζωγραφικές του δημιουργίες αναζητώντας τρόπους “εξομολόγησης και ψυχικής κάθαρσης”. Για τον Ευάγγελο Τζαβάρα είναι το ίδιο να ζωγραφίσει ένα βάζο με το να ζωγραφίσει ένα γυμνό. Το αποτέλεσμα θέλει να είναι η απεικόνιση της ψυχής του εκείνη την στιγμή. Δεν περιμένει από κάτι να έχει ψυχή, αλλά να του δώσει την δικιά του.
Έχει λάβει μέρος στις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής:
06 /1998 – CINEΠαράδεισος, Κορυδαλλός
07-08 / 2013 – ΒΜWAthens, Γλυφάδα.
Ο Ευάγγελος Τζαβάρας στο κάθε έργο τέχνης του, αποτελεί ένα περίτεχνο καλλιτεχνικό δημιούργημα γιατί και ο ίδιος είναι ένας δημιουργός που μπορεί από την εικονική ζωγραφική ξαφνικά να παράγει δημιουργίες ανεικονικές.
Σε όλες τις συνθέσεις του απεικονίζει τον ίδιο του τον εαυτό, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Σχεδιάζοντας και συνδυάζοντας ψυχρά με θερμά χρώματα μας προσφέρει ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα.
OΕυάγγελος Τζαβάρας αντλεί τεχνικές στα έργα του για την κάθε φόρμα που θα χρησιμοποιήσει εικονική ή ανεικονική από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα που αναπτύχτηκαν και επικράτησαν κατά την περίοδο του 20ο αιώνα. Η μοναδικότητα του κάθε έργου αντιπροσωπεύει την εκφραστικότητα και την δυναμικότητα του καλλιτέχνη, ο όποιος διακρίνεται από την ιδιόμορφη σφραγίδα του.
Τα βιώματα και οι εμπειρίες του δημιουργού μεταφέρονται σε έργα τέχνης και είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εξαιρετικού ταλέντου του. Η επιβλητικότητα των έργων του προκαλεί την φαντασία του κάθε θεατή, o οποίος μπαίνει σε μια διαδικασία να ερμηνεύσει και να εμπεδώσει τη σημασία των έργων. Πόσοι ενδιαφέρονται να βιώσουν αυτή την πραγματικά εξαίσια εμπειρία και να πορευτούν στο δρόμο της τέχνης ;
Υπάρχει πολυπλοκότητα στα ιδεολογικά εικαστικά κινήματα όπου μεταπηδά από έργο σε έργο όπως επίσης και στην παραδοσιακή τεχνική της αγιογραφίας. Για παράδειγμα μας μεταφέρει στον, εξπρεσιονισμό, ιμπρεσιονισμό, κυβισμό, σουρεαλισμό και άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα. Αυθεντικές δημιουργίες πολιτιστικής και εικαστικής αξίας με διαφορετικές τεχνικές και με μαεστρία στις συνθέσεις. Όμως δεν λείπει η προσωπική γραφή και τεχνική όπως και η χρωματική γκάμα του δημιουργού Ευάγγελου Τζαβάρα.