+30 2810 229045

Πύλη Σύγχρονης Τέχνης

Αυθεντικοί Πίνακες Ζωγραφικής Ελλήνων Ζωγράφων

Γεώργιος Τορνεσάκης

Γεώργιος Τορνεσάκης

Ο Γιώργος Τορνεσάκης ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Ασχολείται επαγγελματικά με την αγιογραφία περίπου τα τελευταία 25 χρόνια.
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους αγιογράφους φορητών εικόνων, οπαδός της Κρητικής Σχολής.

Ο Τορνεσάκης ακολουθεί την Βυζαντινή τεχνοτροπία αλλά στη συνέχεια κατακτώντας τα μυστικά της τέχνης, δημιουργεί από τους κόσμους των ονείρων του, τις Αγιες μορφές αυτών που πίστεψε και λάτρεψε.

Τον καλλιτέχνη διακρίνει επαναστατική απόδοση των θεμάτων του χωρίς να λείπει η απαλή εκκλησιαστική νότα.
Χρωματιστής και σχεδιαστής άψογος δίδει κίνηση και έκφραση εκκλησιαστικής κατάνυξης με δέος μένοντας πιστός στην παράδοση της Ορθόδοξης Αγιογραφίας.

Η τέχνη και η τεχνική του Γιώργου Τορνεσάκη εκπέμπουν εκείνο το θείο φως, που δημιουργεί αμέσως την απόλυτη ψυχική γαλήνη και που προκαλεί την ανάταση ψυχής, που τόσο την έχει ανάγκη, ιδιαίτερα μέσα στο Μεγαλοβδόμαδο ο ταραγμένος - από τις αρνητικές επιπτώσεις των σύγχρονων φαινομένων - καλός μας εαυτός.
Αυτόν ακριβώς τον καλό μας εαυτό, ξεναγεί η τεχνοτροπία του Τορνεσάκη δια μέσου του άψογου προσχεδίου και της προσωπικής εμπειρίας του, της μίξης των γνήσια Βυζαντινών χρωμάτων.

Η εκφραστικότητα και η κινητικότητα της κάθε μορφής και της κάθε φιγούρας, σε μαγνητίζουν και σε κάνουν να θέλεις να περιεργαστείς και να προσκυνήσεις - ως ένδειξη σεβασμού προς το θείο φως αρχικά - την υψηλή εκείνη τέχνη, που ανέκαθεν και δια μέσου των αιώνων συντρίβει τις μικρότητές μας αναδεικνύοντας τη μεγαλοσύνη του Έθνους και στις μέρες μας, την ενότητά μας.

Τον Γιώργο Τορνεσάκη τον ευχαριστώ γι'αυτή την προσφορά του στην πατρίδα μας και όλως ιδιαιτέρως γι'αυτή τη σύγχρονη αντίληψη του για το πώς δύναται ο γνήσιος καλλιτέχνης να μένει πιστός στις παραδοσιακές μας αξίες, αξιοποιώντας τις.

K. Αζαρίας Μαδανιάν, Λέκτορας Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης