+30 2810 229045

Πύλη Σύγχρονης Τέχνης

Αυθεντικοί Πίνακες Ζωγραφικής Ελλήνων Ζωγράφων

Ειρήνη Κίνη

Ειρήνη Κίνη

Γεννήθηκε στις 10-08-1980 στη Θεσσαλονίκη. Ζει και έχει το εργαστήριό της στον δήμο Ωραιοκάστρου νομού Θεσσαλονίκης διαμερίσματος Λητής. Μετά το Λύκειο έκανε σπουδές σε σχολή ζωγραφικής και παράλληλα σπούδαζε κόμικς και σχέδιο με υπολογιστή.
Εργάσθηκε σαν σχεδιάστρια νυφικών και κοσμημάτων στη οικογενειακή εταιρεία "ΔΙΟΓΈΝΗΣ"- ΚΊΝΗΣ. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της για τις εικαστικές τέχνες. Έχει λάβει μέρος σε πολλές σχολικές εκθέσεις στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Έχει εκδώσει άλμπουμ με έργα της με τίτλο “Η μικρή μου... πορεία”. Στην εισαγωγή του άλμπουμ της η εικονογράφος/γραφίστρια Ειρήνη Κίνη γράφει

“Δεν θέλω να κουράσω τους Αναγνώστες και μελετητές του πρώτου έργου μου με περιττά λόγια, άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι μια εικόνα αξίζει με χίλιες λέξεις. Όμως μια μικρή εισαγωγή πιστεύω είναι απαραίτητη.
Τα έργα μου χωρίζονται
α) Σε έργα της Νηπιακής μου ηλικίας.
β) Σε έργα της εφηβικής μου ηλικίας.
γ) Σε έργα της μετεφηβικής μου ηλικίας.

Ο διαχωρισμός των έργων μου δεν είναι ευκρινής και ως εκ τούτου ενδέχεται να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοεπηρεάζονται. Το έργο μου πιστεύω ότι θα φέρει το μικρό κοντά στο μεγάλο με όποια έννοια και αν το σκεφθεί κανείς.

Το αφιερώνω δε στους αγαπητούς μου γονείς οι οποίοι με υπομονή και επιμονή εβράβεβαν την προσπάθειά μου και ήταν φύλακες των έργων μου από την νηπιακή μου ηλικία.“

Η Ειρήνη Κίνη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στη ζωγραφική. Έλαβε μέρος σε πολλές σχολικές εκθέσεις και τελειώνοντας τις λυκειακές της σπουδές έκανε σπουδές σε σχολή ζωγραφικής.
Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται εντατικά με την τέχνη της ζωγραφικής, το σχέδιο και το χρώμα. Κάθε φόρμα της είναι ξεχωριστή. Την αποδίδει με ιδιαίτερο συναισθηματικό και προσωπικό τρόπο, όπου ο ψυχισμός της δημιουργού μεταφέρεται στον καμβά.
Η χρωματική της γκάμα αυθόρμητα μεταφέρεται παίζοντας με ψυχρά-θερμά που εναλλάσσονται πολλές φορές. Το σχέδιο δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο στις συνθέσεις της αλλά για την καλλιτέχνη Ειρήνη Κίνη σημαντικό ρόλο παίζει το άρτιο αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής εικόνας που θέλει να δώσει στο θεατή της βασιζόμενη πάντα στο χρώμα.
Καταπιάνεται με μεγάλη θεματολογική γκάμα όπως τοπία, νησιώτικα, νεκρή φύση με λουλούδια, νεκρή φύση με φρούτα, πρόσωπα, ζώα και πολλά άλλα, προσφέρει ένα αξιόλογο θεματικό αποτέλεσμα στον κάθε παρατηρητή του έργου της.
Μελετώντας τα έργα της και παρατηρώντας βλέπω την ακινησία ενός κλαδιού που γεμίζει ψυχή και κίνηση μέσα από χρωματικές αντιθέσεις. Πολλές φορές παρατηρούμε υπερβολική ένταση των χρωμάτων σε βάρος της περιγραφής στην αναπαράσταση των θεμάτων, δίνοντας τους αέναη υπόσταση.
Μια εικόνα έμεινε, η τελευταία εκείνης της άπνοης αγκαλιάς που γεμάτη θρήνους ξετύλιξε την άβυσσο της δημιουργού Ειρήνης Κίνη. Μνήμες, συναισθήματα. Να! Μια κραυγή ακούστηκε εκείνη την περίεργη μέρα. Σαν να μου έλεγε γράψε για μένα. Ήμουν κι εγώ κοντά της σαν παρατηρητής γράφοντας γι’ αυτήν βλέποντας τα έργα της.
Ο αυθορμητισμός που παρουσιάζει σε κάθε της σύνθεση απορρέει από την ψυχική διάθεση τη στιγμή της δημιουργίας.
Η ζωγράφος Ειρήνη Κίνη έχει να δώσει πολλά στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Κι αυτό μπορώ να το διαπιστώσω με την πολύ αγάπη που περιβάλει την τέχνη της. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Μεσσήνης - Εκτιμητής Έργων Τέχνης


Η καλλιτέχνης Ειρήνη Κίνη, εμπνέεται από την απλότητα και την αθώα ομορφιά ενός χώρου που την αποδίδει στον καμβά με τεχνική που αναδύεται άμεσα. Δίνει πνοή και δύναμη στο έργο της αναμειγνύοντας το πραγματικό με το ιδεατό.

Η αγάπη της για τη ζωγραφική την καθιερώνει καθημερινά στον χώρο της τέχνης.

Είναι καλλιτέχνης που δουλεύει με μοναδικό τρόπο το χρώμα. Το κάθε έργο ξεχωριστά έχει την δική του υπόσταση και ως διακριτικό μέρος ενός συνόλου διεκδικεί την αυτονομία του, κυριαρχώντας πάνω στο πεδίο επιρροής του.

Με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο ζωγραφίζει έργα που ξεχωρίζουν. Γιατί εκτός από το ταλέντο της, που φαίνεται από την πρώτη στιγμή, τα έργα της περικλείουν μέσα τους συναισθηματισμό και ειλικρίνεια. Χαρακτηριστικά που δημιουργούν το προσωπικό στυλ της ζωγράφου.

Τα τοπία της έχουν πρωταρχική έννοια στους πίνακές της όπου ταυτίζονται με τον νου και την άυλη υπόσταση των πραγμάτων. Έργα τέχνης με ρυθμό προσεγγίζουν την πραγματικότητα με ρεαλιστική διάσταση. Η πολυπλοκότητα των θεμάτων της, της δίνουν ακόμα μεγαλύτερη πνοή και δύναμη στον εικαστικό χώρο.

Στα δημιουργήματά της υπάρχουν ζωντανές οι ευγενικές ανθρώπινες σχέσεις αντανακλώντας την προσωπικότητά της, τα βιώματά της καθώς επίσης και τις εμπειρίες της. Η δομή του κάθε έργου της προκαλεί την φαντασία του θεατή ο οποίος μπαίνει σε μια διαδικασία για να ερμηνεύσει και να εμπεδώσει την σημασία του κάθε έργου. Εικονικές παραστάσεις πού σε προσεγγίζουν.

Η γραφή της ζωγράφου με τους χιλιάδες τόνους και ημιτόνια σου μεταφέρει μια μουσική υφή ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη απόδοση της εικαστικής σύνθεσης όπου μετεξελίσσεται σε αρμονία.

Από την προσωπική οπτική γωνία της ζωγράφου, μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε και να αναλογιστούμε τον χωροχρόνο που μας περιβάλλει. Έτσι μπορούμε μέσα από τις δημιουργίες της να αντιληφθούμε ένα κομμάτι του δικού της κόσμου.

Έργα της κοσμούν χώρους σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Καράμπελας - Κριτικός Τέχνης